Impressions by ViceVersa magazine on PPPLab at AfricaWorks 2014 (Dutch only)

AfricaWorks day 1: start a partnership!

(In Dutch) Aan de workshops, keynote-speakers en gasten is het op alle manieren te merken: tijdens de tweede editie van de Afrika Works-conferentie is ‘het creëren van nieuwe partnerschappen’ het centrale thema. Het evenement, georganiseerd door het African Studies Centre (ASC) en de Netherlands African Business Council (NABC), vond afgelopen donderdag en vrijdag plaats in Leiden. Meer dan 600 gasten hebben zich aangemeld, waarvan ongeveer 150 uit Afrika.

(…)

PPPLab 

Een andere middagworkshop is gericht op Public Private Partnerships (PPP’s). De sessie wordt georganiseerd door Partnership Resource Centre, Aqua for All, the Centre for Development Innovation of the WUR en SNV. De deelnemers worden uitgenodigd om hun mening te geven over of en hoe PPP’s innovatie, continuïteit en schaalvergroting van voedsel- en waterprojecten kunnen stimuleren. De workshop neemt vooral de vorm aan van een mega-brainstormsessie.

Om de onderzoeksagenda voor de komende vier jaar samen vorm te geven wordt de groep in vieren opgesplitst. In verschillende rondes praten de deelnemers over hoe een partnership tot stand zou moeten komen, het belang van business cases en financiële structuren en ‘het leven’ na de PPP.

Ook de ambassadeur van Sierra Leone is aanwezig. Volgens hem is een goede infrastructuur cruciaal voor een succesvol voedsel- of waterproject. Voor die infrastructuur is echter financiering nodig. Publieke fondsen zouden hiervoor een uitkomst bieden. Dit voorbeeld past bij het idee over hoe de rolverdeling van een PPP eruit zou moeten zien: de private sector, ngo’s en kennisinstellingen als leidende organisaties en de publieke sector kan ondersteuning bieden door te zorgen voor financiering in de opstartfase van projecten.

Read more of this post on the website of ViceVersa magazine.